Miért olyan fontos megmérni a gyermek lábát, mielőtt cipőt vásárol?

A felnőttek azonnal észreveszik, hogy a cipő mérete megfelel-e. A gyermekek  a fejlődésük korai időszakában viszont alig érzik a nyomást, a felnőttekhez képest sokkal kisebb a nyomásérzékenységük, így általában nem veszik észre, hogy a cipő még valóban illik –e a lábukhoz. Mivel ebben az időszakban a gyermekek lába még puha és „alakítható”, így  alkalmazkodik akár a rossz méretű cipőhöz is. 

Ezért ha a gyermek lábának nincs elég hely a cipőjében, a lábai nem tudnak természetes módon mozogni, és a lábujjak helye túl kicsi lesz. Ez gyorsan természetellenes lábujj -pozicionáláshoz, majd rossz testtartáshoz vagy akár térd- és csípőproblémákhoz vezethet.

Mivel a gyermekek nem tudják megfelelően jelezni, hogy az általuk hordott cipő megfelelő-e, így a szülő felelőssége a gyermek lábának ellenőrzése. Ily módon követni tudja a növekedést, és a méréssel meg tudja határoznia a megfelelő méretet is, mielőtt cipőt vásárol.

 

Miért nem jelzi a gyerekek, hogy a cipő túl kicsi?

Teljesen normális, hogy a gyerekek nem veszik észre hogy a cipő túl kicsi. Mivel a gyermekek lábai – a felnőtt lábakkal ellentétben – viszonylag érzéketlenek a fájdalomra és a nyomásra, ezért  nem tudnak  megbízható információt adni az általuk viselt cipőről. Ezért van, hogy a gyerekek néha rosszul viselnek cipőt. A nem teljesen kifejlődött idegek miatt a gyermekek nem éreznek nyomást a cipőben, ráadásul a csontok puhák és így könnyebben deformálódnak, mint egy felnőttnek.

 

A megfelelő cipő kiválasztása

A gyermekek lábai rendkívül gyorsan és szakaszokban nőnek. Három és hat éves kor között a gyermekek lábai évente átlagosan két – három méretet nőnek. Az iskoláskor elérése után egy – két méretet nőnek ugyanabban az időszakban.

Ez azt jelenti, hogy még fontosabb a gyermekek lábának kezdeti ellenőrzése 6-8 hetente, majd később 4-6 havonta.

A megfelelő méret meghatározásához különféle lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • Online felületünkről letölthető Superfit és Primigi méret táblázat, így gyorsan és könnyedén kiszámíthatja gyermeke cipőméretét.
  • Üzletünkben a gyermekek lábát meg tudjuk mérni és tanácsot tudunk adni a megfelelő méret kiválasztásához.

Minden Superfit cipős doboz tartalmaz egy mérő sablont a gyermekek lábához, amely segíthet a megfelelő méret meghatározásában.

A Primigi cipőkhöz mellékelt “step by step” tájékoztató is tartalmaz cipőméret-átszámító táblázatot.

 

Növekedési tér a cipőben

A gyermekcipőknél figyelembe kell venni a növekedési teret  és a láb természetes mozgásának helyét . A lábujjak előtti szabad tér, amely növekedési helyből és mozgástérből áll. 

A lábujjhegy és a cipő eleje közötti távolságnak, járni tanuló gyermekek esetében körülbelül 9 mm-nek kell lennie.

Nagyobb gyerekek esetén pedig ez a távolság  12 mm-től legfeljebb 15 mm-ig  kell  lennie.

 

Cipő méret ellenőrzése

A méret meghatározás után, nagyon fontos még egyszer ellenőrizni a kiválasztott cipővel a méretet.

Az általunk forgalmazott gyermekcipőknek a talpbetétjei kivehetők, amelyeken lévő jelölések segítenek a hosszúság ellenőrzésében.

Ehhez a lábat a talpbetétre kell helyezni, amennyire lehetséges hátra tolni, amíg a sarok leghátsó része egy vonalba nem kerül a talpbetét hátsó végével.  Így ráállva, kiegyenesített lábujjakkal jól látható hogy a talpbetét elejétől,  van-e mérettől függően 9-15 mm-es rés a lábujjak előtt.

A hosszúság meghatározása után a cipő felvételével tudjuk ellenőrizni, hogy a lábbeli jól illeszkedik-e. Ehhez érdemes néhány lépést tenni a kiválasztott cipőben, hogy a lábak megfelelően el tudjanak helyezkedni. Majd tapintással érdemes leellenőrizni az ujjak elhelyezkedését, és a cipő végétől a gyermek lábáig lévő rés nagyságát.